Tuesday 26 March 2013

God Påske !

Despre sårbåtoarea de Paste, in Norvegia, am tot vrut så scriu ... dar am tot amanat. Pe data de 15 Martie am cumpårat revista mea favoritå, KK, iar acolo am gåsit scris exact ceea ce vroiam eu så scriu. Deci ... majoritatea nordicilor petrec sårbåtoarea pascalå aproximativ in acelasi mod, asta din ce am auzit la colegii de servici, vecini si chiar redactoritza sefå a revistei KK :-)

Printre primele pagini ale revistei se aflå un fel de salut al redactoritzei, in care de data asta descrie  ce anume inseamnå pt. ea "amintirea petrecerii Pastelui perfect". Cel mai important fiind "turele la cabana unei måtusi (la munte), unde era ful haos de rude. Rucsace pline cu mancare si alte lucruri de trebuintzå. Odatå ajunsi la cabana rece, fårå luminå si fårå apå ... cu toate cå ei iubeau asta!, aruncau rucsacele pe unde se nimerea si totzi se asezau la soare, rezematzi de peretele cabanei, unsi cu ulei, care nu ajuta så nu se ardå :D. Seara se jucau cårtzi sau ascultau povesti cu stafii, la lumina felinarelor ". Iar acum..." så leneveascå mai in toatå vacantza de Paste, in pijama citind vreo carte bunå, så curetze prin grådinå resturile iernii, plimbåri prin centrul orasului ... pustiu."

Magazinele, precum se vede si-n revistå, au tot fost pline de lucruri galbene  ( departe de gustul meu)
 
Inså copii sunt super fericitzi cu 10 zile libere,  vizite la rude sau la cabane unde zilnic se  reumplu ouåle (acele ouå imense de caton.plastic sau metal) cu dulciuri.

O activitate preferatå de copii fiind aceea de a "sufla" in ouå, dupå care se vopsesc. Acel "suflat" este o tehnicå care se face si cu ajutorul unor "aparate" din comertz, constand intr-o micå pompå cu ac in varf. Se face o micå gaurå in ou, apoi se introduce acul si se sustrage contzinutul cu ajutorul pompei. Pe gaurå se bagå un betzisor care la mijloc este legat, astfel dupå vopsire se poate agåtza pe crengutze asezate in vaze, decorand astfel masa de Paste.

Se obisnuieste pulpå de oaie la cuptor, cu mult rozmarin si diverse legume langå, inså dacå sunt la cabane, se månancå multzi carnåciori la gråtar si  diverse salate. Dupå vacantzå apar majoritatea foarte bronzatzi :D

 In
mai toate diminetzile din vacantza de Paste, se obisnuiesc sandwich-uri cu somon afumat, ouå fierte si maionezå... salatå, ceapå, rosii,etc. (dupå preferintzå)


Dupå cum se vede si vremea este perfectå pt. vacantza de Paste, cu soare si temp. intre -4 si -9( foto fåcute la plecarea din Oslo, vinerea trecutå)

 Panå
si eu am tot fåcut si refåcut diverse aranjamente in ton cu "moda" de Paste, cu toate cå  noi am hotårat så petrecem 5 zile la Åre( o statziune imediat dupå granitzå la suedezi). Unde dupå aproape 9 ore cu masina, am ajuns nu la o cabanå rece, ci una caldå (Dalens Gård), plinå de turisti ... spre fericirea lui AJ, majoritatea tineri venitzi la schi :-)
Pentru cå joia trecutå am avut control la Dr. care mi-a operat genunchiul si am fost låudatå pt. refacerea in timp record, primind undå verde la toate activitåtzile mele favorite... sambåtå dimineatzå am fost så urmårim finala campinatului anual de schi "Årefjällsloppet".  Iar duminicå am incercat si eu schiurile, inså la ora 11:30 eram inapoi la cabanå cu gheatzå pe genunchiul umflat de la efort ;-) ( ceva normal, dupå spusele doctorului)
Aståzi am fost in vizitå la o fermå de elgi, unde am gustat din tot felul de produse din carne de elg.
O såptåmanå frumoaså ...tuturor :-) ... revin Miercuri
 

4 comments:

Andreia said...

Se pare că norvegienii folosesc mai mult zilele libere pentru relaxare şi fun şi nu se formalizează ca noi cu curăţenie-gătit-tradiţii obositoare.
Nici eu nu mă dau în vânt după galben, e o culoare care , dacă nu ai obraji rumeni, te face palid.
M-ai făcut curioasă ce e un elg, cum arata. Caut pe atotştiutorul Google.

Sărbători frumoase şi sănătate maximă!

Unknown said...

Cat de frig este de Paste...Bine, ca si pe aici, acum, e iarna. Cam ca de Pastele norvegian.
Ce nu inteleg e cum sa se stea la plaja pe o astfel de vreme. Nu e de palton? :)
Galbenul cica e culoarea anului. Mie nu-mi sta rau in galben dar nu prea am haine galbene si nici bani de aruncat pe unele noi care sa fie doar o vara la moda :))
Elgul m-am gandit, vazand trimiterea ta, ca e un fel de ren, ceea ce si cam este. Doar ca e ceea ce stiam noi ca ar fi elanii. Habar nu aveam ca se mananca. Si ca e foarte apreciata carnea lor. In fond...seamana cu niste cerbi. Nu? :)
Toate bune!

Ella said...

Multzumesc si multå sånåtate si tzie. Cat despre elg...scuze trebuia så scriu elan :-)

Ella said...

Stand aproape nemiscatå in soare, simt soarele mai fierbinte decat vara ;-) Iar elanul este cu mult mai inalt decat renul si nu este asa frumos precum cerbul :D