Sunday 26 May 2013

Primåvara ...

... sau mai precis luna Mai, este  perioada de dezmortzire a naturii, aici in Norvegia. Anul acesta in luna Mai au fost si multe zile libere, precum 1Mai(ziua muncitorilor), 8mai(ziua eliberårii de sub ocupatzia nazistå- ziua steagului sus), 17 Mai (ziua natzionalå a Norv.) si 18-19 Mai (ridicarea la cer- 40 de zile de la Paste).... asa cå si oamenii au avut timp så se relaxeze, unii prelungind zilele libere au reusit så cålåtoreascå, iar elevii au avut timp de  invåtzat pt. probele de sf. de an scolar. Sistemul scolar este simplu si se poate "modela" dupå elev, cu toate astea totzi asteaptå cu neråbdarea vacantza de varå, care este de numai 2 luni. Eu la grådinitzå am dreptul la 6 såptåmani de concediu pe an.  Cu putzin noroc, vechime sau colege amabile, pot fi luate impreunå cele 6 såpt., sau dupå dorintzå pot fi impårtzite pe tot parcursul anului. Nordicii preferå vara så stea pe acaså sau imprejurimi, iar in restul anotimpurilor så plece cate o såpt. prin tzåri calde :-)
 De 1 Mai este frumos så fi in Stockholm( Suedia), så urmåresti paradele sindicatelor de muncitori pt. cå meritå
... dar
de 17.Mai in orice oras sau  oråsel din Norvegia  este frumos. Se obisnuieste dimineatza la råsåritul soarelui så se tragå cu tunul si så se ridice steagul la primårie si la fiecare scoalå, caså( dupå dorintzå). La scolile cu cl.1-7 se intalnesc directori, profesori, pårintzi si elevi, in curte unde dupå o micå prezentare a programului zilei, se pleacå intr-un mars cu fanfara in fatzå, pe un traseu bine stabilit si foarte vechi. se reintorc la sc. unde in sala de sport si la cantina sc. sunt pregåtite din timp mese, scaune si autoservire cu mici guståri, pråjuturi, cafea si sucuri. Afarå se organizeazå tot felul de concunsuri pt. mici si mari, cu mici premii si asta pe orice tip de vreme( aici vremea nu poate fi folositå drept scuzå in nici un caz). Marea majoritate se imbracå in portul natzional, sau foarte elegant, se viziteazå si se felicitå de parcå este ziua lor( precum este obiceiul in Ro. de zi de nastere). dacå vremea este frumoaså in toate grådinile, parcurile se preparå grill pt. masa de pranz, iar pe searå restaurantele sunt pline.
Un alt obicei este acela al liceenilor care sunt in ultimul an (aici al 13-lea) de scoalå si carese imbracå special, fac anumite "cårtzi de vizitå", merg la marsul de 1 Mai in prima lor zi de "russ" si 17 Mai in ultima lor zi. In toate aceste 16 zile se imbracå in imbråcåmntea lor specialå, se pregåtesc cat de cat de examenele finale, dar mai mult se tzin de petreceri, culminand cu noaptea de 17. Mai. In noaptea aceea partule de politzie si pårintzi se ingrijesc så tzinå sub control  tinerii betzi, drogatzi sau pusi pe rele. Se zice cå dacå un tanår nu iese måcar la o petrecere in acea perioadå, nu este pregåtit så intre in viatza de adult :D
 
 

Religia este ceva simbolic, de aceea precum am mai spus si cu ocazia altor sårbåtori crestine si de Inåltzare totul  se rezumå  la douå zile libere, in care majoritatea merg la cabanele lor,altzii preferå scurte vizite la fam. sau prieteni sau pur si simplu se relaxeazå acaså cu o carte bunå, filme, muzicå si la sala de sport. In general sunt o natziune care tzine mult la istoria si obiceiurile lor vechi, la sånåtatea lor (implicit la ce månancå si la sport) si la natura lor.

  Iar genul acela de femei inalte de peste 1.75cm, blonde si frumoase, de care am auzit pe cand eram copil cand se vb. despre scandinave... sunt pe cale de disparitzie, asta probabil pt. cå populatzia a fost mereu in numår mic, iar politica de azil oferitå multor tzåri( special africane), "importul" de sotzi/sotzii si adoptziile din intreaga lume au fåcut ca in decursul anilor så ducå la o schimbare geneticå generalå :P Si o chestie care eu am remarcat-o miratå este cå mulatrii din tzårile scandinave sunt mult mai deschisi la culoarea pielii, decat in restul lumii si sunt multzi cu pårul blond( dar de tip african) si cu ochii albastrii :-) ... o frumusetze ;-)

10 comments:

Anonymous said...

Si noi avem multe zile libere în luna mai! Mereu am scris, traiasca luna mai! :))
Duminica faina! >:d<

Ella said...

:-) si tzie la fel >:o)<

Fairytale said...

Traiesti intr-o tara frumoasa, cu o alta conceptie decat a noastra, si acest lucru e bun. Te invidiez.

Ella said...

Este cu adevårat frumoaså, inså si cu frumusetzea Ro. må laud pe aici... doar conceptziile sunt total dif. Nordicii au un fel de gandire total dif. de europeni si oriunde se mutå in lume, ridicå steagul lor si påstreazå mai departe obiceiurile lor :-)

Anonymous said...

Si noi avem zile libere in mai :D Insa vacanta scoalar de vara daneza e doar de 6 saptamani,asa ca nu te plange ;) :D As fi vrut si eu 2 luni,stateam mai mult in Ro.,sau macar,mai tarziu,ca in august e de obicei vacanta,atunci mai vin alti prieteni in tara,si eu atunci plec,ca incep copiii scoala.

Anonymous said...

A! Aici nu e liber de 1 mai,nu e o zi bagata in seama.

Ella said...

:-)) este bine så stiu cå-s altzii cu vacantze mai scurte. Nu eu må plang, ci båiatul meu ;-)

Ella said...

Ce ciudat, eu care am tot crezut cå scandinavii merg aproximativ dupå aceleasi reguli( nescrise) ;-)

Unknown said...

Foarte interesant ce scrii in articol. Amestecul de rase e ceva ce ma fascineaza.
Asta cu zilele libere mai putin ma preocupa, am prea multe de o vreme, de nu le mai stiu numarul.
Si ceea ce spui referitor la religie imi place. Norvegia e o tara pentru mine. Mai putin frigul. :)

Ella said...

Ba nu trebuie så te gandesti la frig, aici la -15 este mai plåcut decat iarna la voi, iar oamenii se imbracå cu mai putzine( dar fåcute special pt. temperaturi f.joase) haine decat in Ro. Vb.este cå anotimpul cald este ... cu noroc o lunå, restul este plåcut si rece, iar noptzile f.lungi sunt pt. unii stråini mai problematice psihic decat gerul. Dar in timp se obisnuieste omul ;-)