Sunday 24 February 2013

Intr-o zi de...

... Sambåtå la plimbare prin Oslo, un oras- capitalå foarte linistit. Nåscutå si crescutå in Bucuresti, am fost obisnuitå cu forfotå, mai ales in zona centrului. Inså aici, chiar si in centru nu ai så vezi prea multzi pietoni, ceva mai multå circulatzie fiind in zona turisticå intre gara centralå si palatul regal pe Karl Johans Gate. In rest ... tinzi så crezi cå, fiind iarnå oamenii " hiberneazå" prin case, dar de fapt majoritatea sunt in weekend-uri pe la cåbånutzele lor rustice, unde merg la schi fond sau slalom. Cåbånutzele sunt in naturå, fårå prea mult lux, inså de la o vreme unii investitori au våzut in acest obicei al nordicilor,un teren propice afacerilor si au inceput så construiascå cabane in acelasi stil rustic, inså moderne. Am avut prilejul så merg in asemenea cabane si sunt de partea celor care nu vor så plece de la confortul casei de la oras si så gåsescå pe munte sau in mijlocul pådurii, acelasi lucru. Imi place så fie cabanå pe curent solar, felinare,lumanåri si incålzirea cu semineu cu lemne. Aragazul så fctz. cu gaz de la butelie, fårå Tv., internet si alte masinårii moderne. Dar m-am simtzit agreabil si intr-o cabanå nici prea modernå si nici chiar rusticå, unde venind udå dupå un lung tur pe munte prin ploaie si am avut apå caldå din belsug, cabana avand curent electric si chiar o mini saunå in interiorul båii. Iar seara pe o vijelie de smulgea pomii, nu a trebuit så cåråm lemne pt. incålzire, ci ne-am distrat  jucand pe Wii tenis :-).
Cu o altå ocazie am fost intr-o cabanå nou- noutzå, unde totul era electric si foarte, foarte modern, inså nu m-am simtzit la fel de bine ... de parcå eram la un hotel de lux, nu cabanå :D
Aici am gåsit ceva nou, cu etaj(?!) si foarte rustic in acelasi timp ...cabana aratå exact ca in visele mele.Imi place mult culoarea lemnului si faptul cå nu are pod, ci este cu tavan inalt, aerisitå, luminoaså, spatzioaså. Este proprietatea unor pensionari, care vor så-si petreacå cat mai mult timp alåturi de familie si prieteni, de aceea au construit ceva ... grandios :-)













 Intrarea este
normalå, iar exteriorul casei  intrå intr-o fuziune aproape perfectå cu natura, avand acoperisul cu iarbå pe el. Doar faptul cå are si etaj, face så fie mai ... selectå ;-)
Si uite asa revenind la plimbarea mea de sambåtå dimineatzå, cand trecand pe langå un patinoar(pustiu) mi-am adus iar aminte cå au trecut aproape douå ierni fårå så må bucur cu adevårat de ele :-(

5 comments:

Unknown said...

Interesant ceea ce povestesti. Mi-a placut postarea. Nu stiu mai nimic despre Oslo decat ca ar fi un oras destul de scump. Acum aflu si ca iarna e aproape pustiu si ca oamenii au cabane. Unele ca asta din fotografii care mi se pare absolut extraordinara. Vorebesc serios.
De cati ani esti in Norvegia? Cam de doi reiese...dar nu sunt sigura ca am inteles... :)

Ella said...

De 11 ani :-) din care 10 in Mo i Rana ( nordul No.) si din vara trecutå in Oslo :-(

Unknown said...

Wow! 11 ani... e destul de mult. Cum te-ai adaptat? Nu e greu?
M-am si uitat pe harta, sa vad unde e Mo i Rana...de acum cateva zile, chiar cand am comentat aici. E foarte departe chiar si acolo, in Novegia. Era noapte polara, nu?

Ella said...

Fiind un oras aproape pe Cercul Polar de Nord, are noptzi polare si veri cu soare la miezul noptzii, inså a fost dragoste la prima vedere :-) Este un oras precum am visat copil fiind si de aceea m-am adaptat foarte repede, dupå numai 7 luni vb. cursiv. Dar så invetzi limba nu este o mare pb. pt. vb. de englezå si germanå. Oamenii sunt simplii si primitori in stilul lor nordic ;-)

Unknown said...

Multumesc mult pentru raspuns. Doar banuiam :)