Sunday 9 December 2012

Dor

  Imi este dor de Aurora borealå. Asta pt. cå aici in Oslo se vede foarte rar. Sus in nord, in Mo i Rana,in ultimii 10 ani am tremurat de frig, multe ore, ba prin balcon, ba cuibåritå in zåpadå, ba sus pe munte. Uneori era vizibilå  seara de pe la ora 18 panå pe la ora 22-23 sau dimineatza devreme pe la 4 :-). De multe ori auzeam la stiri cå urma så fie cer senin si datoritå exploziilor solare se putea vede Aurora Borealå si pe zone anuntzau cu aproximatzie ora, asa cå imi puneam ceasul så sune. Prima datå cand am våzut-o a fost ceva ... de nedescris :D, este un fel de fericire care-mi umple inima . Stiind de pe vremea sc. ce este  Aurora Borealå, må minunam doar de adevårata ei frumusetze, care in manualele sc. nu prea apårea. Acum este descriså peste tot si este plin nett-ul de foto, care mai de care mai frumoase, dar credetzi-må cå nu existå nici una asa de frumoaså cu ceea ce vede cu adevårat ochiul liber. Pt. cå ea este ca un fel de nor in culori de la galben pal spre portocaliu si de la verde pal spre nuantze mai puternice si se deplaseazå imreunå cu curentzii de aer si se  intinde pe kilometrii. In urmå cu trei ani cålåtorind cu masina din nordul Norv. din Bodø spre Mo i Rana , am avut ocazia så o våd "dublu" :-), adicå oglinditå in apa fiordului. Iar la trecerea exact peste Cercul Polar de Nord, era si mai rapidå si se vedea in toatå låtzimea si frumusetzea ei, fiind un fel de podis montan si complet in intuneric. Asta pt. cå era de Cråciun si nu prea era trafic pe sosea si mai båtea si vantul foarte tare. Chiar am avut noroc, pt. cå la mai putzin de o orå au inchis soseaua datoritå viscolului care se anuntza.



 Am incercat de foarte multe ori så fotografiez Aurora Borealå, dar nu a fost usor cu o camerå normalå, asa cå am cumpårat una mai performantå + lentile si tot degeaba. M-am apucat de cursuri foto si de acolo am ajuns iar la cumpåråturi de ... stativ :D si de-abea apoi dupå lungi asteptåri am reusit si eu så fac 2-3 foto mai reusite, problema era acum alta :P  Se stie cå, atunci cand este iarnå si senin este ger, iar temp. mai mereu erau intre -9 si-22, de aceea este greu (pt. mine) de controlat tremuratul mainilor si al intregului corp. Cu toate cå, am reusit si m-am invåtzat din primii ani aici in Norv. cu purtatul imbråcåmintzii de lanå direct pe piele, asta pt. o incålzire eficientå ;-)
Kari Traa, asta fiind marca fav.de imbråcåminte
de lanå, dar care este antialergicå si la cat este de subtzire, tzine foarte cald.

4 comments:

Anonymous said...

ah ce frumos e! dar prefer sa le admir de la tine, decat sa ma deplasez eu in frigul ala :))

Ella said...

Så sti cå am intalnit niste pensionari romani, aici in Trondheim, care spuneau cå au reusit så-si indeplineascå visul de a vede A.B dar din camera hotelului, pt. cå era prea frig din balcon ;-)

pandhora said...

fotografiile facute de tine sunt foarte reusite,felicitari!
cred ca e o senzatie unica sa privesti in ochi Aurora Boreala :)

Ella said...

Multzumesc,dar cred cå trebuia så reusesc la cate ore am inghetzat pe afarå privind-o ;-) Eu fiind un mare fan al iernii, ador så fiu in naturå si så våd spectacolul, care este de nedescris si nici foto. nu aratå chiar realitatea