Friday, 7 December 2012

Obiceiuri

Un obicei nordic, este acela a båutului de "gløgg" in sezonul rece si mai ales in luna Dec.. Båutura este ambalatå precum se vede, in foto mai jos, in sticle de plastic returnabile de 0,5 l din care se obtzin 1,5 l gløgg. Ingredientele sunt simple: apå, zahår, karamel si se dilueazå cu un litru de vin fiert sau apå fiartå, depinde unde si cand este båut. La servire se adaugå in pahar si migdale piste + stafide. Amestecul de migdale cu stafide se gåseste gata preparat sau se face acaså si se aseazå intr-un vas cu lingurå, langå termosul cu gløgg fierbinte. Acest tip de båuturå este servit la petreceri, drept bine-ai venit sau båuturå pt. plimbåri in naturå, cu sau fårå alcool ... asta scrie si pe ambalaj + adaugå vin si prieteni ( tilsett vin og venner) ;-)
Alt obicei este in a face biscuitzi cu scortzisoarå si cåsutze din aceeasi cocå sau gata cumpårate " plåcile"pt. cåsutze. Se organizeazå concursuri la primårii, scoli, grådinitze sau diferitzi producåtori de margarinå, etc, cu premii care mai de care mai valoroase. Mie una imi place la nebunie cum miroase casa, in timp ce se coc biscuitzii la cuptor. Miros (gust dupå ce-s gata) + muzicå de Cråciun + gløgg = bunå dispozitzie

1 comment:

Anonymous said...

suna absolut perfect! deci esti pregatita de sarbatori :)
bautura ta imi aminteste de un an in care m-am gasit in germania si am baut un vin fiert cumparat gata preparat cu tot felul de condimente, un deliciu! :)