Wednesday 10 October 2012

Un pic despre...

  Mo i Rana, orasul inconjurat de muntzi si in jurul fiordului Rana, la cca 75km sud de Cercul Polar de Nord, la cca 45 km de glacierul Svartisen si foarte aproape la est, de granitza cu Suedia. Un mic oråsel industrial, in care, locuind in cartierul Båsmoen, aveam partia de schi si tot felul de poteci pe munte doar la 5 min. de mers in spatele casei.... exact ceea ce visam de mic copil. Un orasel foarte linistit, in care nu orice om care nu a fost nåscut in Peninsula Scandinavå, se poate acomoda. De ce? Påi ... ei nu sunt genul de robotzei, dar au maj. un program de:  muncå, sala de sport, cumpåråturi, gåtit/ tuns iarba sau dat zåpada, iesit la un pahar cu prietenii, cinema, piscinå, pe marginea ternului cu copii la meci de fotbal.Rar se viziteazå acaså si in nici un caz fårå så fi invitat.  Inså dupå ora 19 ( cand se inchide centrul comercial) potzi numåra pe degete masinile care trec pe strada principalå, nu mai zic de trecåtori. Este bine cå pt. nordici nu conteazå vremea, asa cå, poate så plouå, så ningå sau så fie foarte frig , de iesit afarå la un tur de jogging sau la schi totzi ies. Nu de multe ori am stat culcatå in zåpada de peste 1m, noaptea tarziu, la temp. f. joase doar pt. a privii Aurora Borealå. Uneori dacå era nor seara si ningea, må trezeam in jur de 4 am. pt. a verifica cerul :-).
 Tomma

  Iar pe timpul verii, mergeam la pescuit de cod la 50m. in fatza casei, in fiord. Sau nu departe de oras pe insulå la Tomma, unde am avut si norocul de a arunca cu lanseta in mijlocul unui banc de macrou  :-) sau am admirat o familie de balene cu pui.

 Cu mutatul din Bucuresti in Mo i Rana, am redescoperit natura cu frumusetzile ei. Adevårat cå iernile de panå la 7-8 luni sperie multå lume, nu mai pomenesc de frigul din lunile Ian. si Feb., care poate ajunge la -20, -22 cate o såpt. consecutiv. Eu una, cu toate problemele mele cu genunchii, m-am bucurat din plin de acei 10 ani petrecutzi acolo in nord, la frigul si intunericul iernilor si la råcoarea si zilele nesfarsite a verilor . Nu am fost singura romancå din orasa( inaintea mea cu 20 de ani au venit prin cåsåt.o croitoreaså din Buc. si  Anca Holt, a cårei fatå de 16ani a fost omoratå in måcelul din insula de la Oslo in 22.07.11) , iar in ultimii 4 ani dat. firmelor de la parcul industrial care au tot angajat stråini, au apårut cel putzin 30 de romani + familiile unora. Påcat cå, la fel cum au fåcut si prin alte tzåri, au reusit så aducå numele de roman= atentzie la bunuri .... aici referindu-må strict la romani. Vara mai apåreau si "nomazi" cu acordeonul prin centrul orasului, la intrarea in mag. si in parcarea de langå garå unde dormeau in microbuze cu nr. de Belgia :D .Åstia din urmå chiar au reusit så påcåleascå cu bijuterii din "aur" marcat, o multzime de oameni cinstitzi care nu aveau habar cå marca aceea se poate falsifica .
 Ieri dim. o fostå colegå de servici må informa cå,  in Mo i Rana, tocmai cådeau primii fulgi de zåpadå ... adicå o nouå iarnå stå så inceapå, in timp ce la Oslo erau 9 gr.C si soare :D
Foto fåcutå de mine din curtea grådinitzei unde lucram (acum 2ani), dinspre centru spre Båsmoen, unde se våd partiile de schi si fiordul in prim plan .
 Exact pe Cercul Polar de Nord
 
Va urma ;-)

1 comment:

Ozlem's Turkish Table said...

Ciao!
Lovely to find your blog and many thanks for visiting my blog,
great photos!