Wednesday 5 June 2013

O idee mai veche

 Am mai scris pe `ici si `colo despre pasiunea mea de a lucra cu copii si mai ales in grådinitzele care se inspirå din filosofia Reggio Emilia , iar Pandhora må ruga så pun ceva foto cu lucrårile pe care le-au fåcut copii sub instruirea mea.
 Pictura
este in ulei si impodobitå ci mårgelutze si sclipici, iar mårimea "balerinelor" este de mårimea unei fetitze de 4-5 ani.
In aceste grådinitze nu sunt interzise jucåriile, dar copii sunt incurajatzi spre a crea propiile jucårii din materiale reciclabile (sau combinate precum macheta de pe masa din imagine) Pe peretele de langå geam am lipit "idei" despre cum pot aråta unele constructzii, iar copii au pictat ceva asemånåtor våzut din unghiul lor.
Materialele reciclabile sunt colectzionate, triate si aranjate tot de copii ( cu foarte putzin ajutor)

 Robot
realizat din carton de la lapte si rola råmaså de la hartia higienicå, vopsite in ulei si impodobit cu nasturi

Elefantul fåcea parte dintr-un amplu proiect ( care a durat un an scolar) despre tot ce poate fi legat de Circ si este realizat din pietre vopsite si lipite ,+ alte materiale si a fost realizat de un båietzel de 5 ani si impodobit de o fetitzå care era tot timpul in manå cu un pistol de lipit si sclipici :-)
Ei ... pe aici angajatorii nu investesc multi bani in påpusele si masinutze, ci mai degrabå in diferite cursuri la care sunt trimisi angajatzii pe tot timpul anului. Aceste cursuri, care pot fi si in afara tzårii ( eu am fost in Suedia si in provincia italianå de unde a pornit ideea filozoficå cu acelasi nume) pot fi de picturå, sculpturå, fotografiat, filozofice, sportive... si de unde intorsi trebuie så demonstråm prin practicå, cå am invåtzat ceva ;-)
Sunt multe de spus, dar nu vreau så vå plictisesc....vb. aceea "ce-i mult stricå"
Numai bine :-)

5 comments:

Unknown said...

Buna dimineata! :)
Foarte vii desenele!
Copii foarte creativi..., imi place robotul foarte mult. Interesanta idee au avut.
O zi usoara si frumoasa, draga mea.
pup

ps.
pictezi minunat! :)

Andreia said...

Mi se pare foarte interesante şi utile aceste activităţi. Copiii învaţă să-şi dezvolte mult inteligenţa, creativitatea, îndemânarea. Să ne mai povesteşti.

Ella said...

OK ... plåcerea este a mea

Unknown said...

Grozav ce faceti voi acolo, Ella draga! Pe gustul meu. Si mie mi se pare ca banii sunt irositi cand se dau pe masinute si papusi. Copiilor le place sa fie creativi, sa simta cum iese ceva din manutele lor. Incurajarea muncii si talentului e laudabila.
Picturile lor, macheta si restul micilor creatii sunt foarte frumoase. Cel putin prima pictura, poate fi oricand considerata o opera de arta. E splendida atat coloristic cat si ca idee!

Ella said...

Asa este, eu sunt foarte fericitå cand våd fericirea lor dupå ce realizeazå ceva. Dar este muncå multå si zarvå mare, pe langå timp. Copii sunt neråbdåtori si impulsivi, ceea ce må amuzå este cå atunci cand lucreazå la ceva au o råbdare nemårginitå :-)